Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Blindtester av läsk är kul. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

köpa

Att du inte känner skillnaden beror inte så mycket på själva läsken som på det faktum att du kanske inte är så insatt i hur det ska smaka. Vissa bryr sig inte. Det spelar väl ingen roll vad det heter bara det är gott?

Många känner igen smaken av Pommac

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Man känner lätt igen den. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Det går lika bra med läskkocentrat. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Välj fritt. Blanda som du vill med koncentrat. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Öka och minska mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. Företag som AGA kan inte konkurrera då marginalerna är för låga.

Vikingsoda gjorde en kupp. De ville ge Aromhuset en match. När de etablerat sin försäljning skar de ned på produkterna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Blandningen är så koncentrerad att det endast behövs någon deciliter av koncentratet.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Du får en mycket intensiv smak. Man skulle nog säga att detta är nyttigare än läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. Sedan tillsätts kostfiber.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

Du får många val med en läskmaskin. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Det kan vara roligt att prova.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Kombinationen päron och citron ger sockerdricka. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

De största konkurrenterna idag är Champis och Pommac. Båda är en fruktchampagne, en läsk av superkvalitet. Det betyder Champagne. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

Fruktsoda när den är som bäst är smaksatt med lime och citron och luktar och smakar så. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Merri spelar inte ens i samma liga.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Cuba Cola vann över Coca Cola i blindtest.

Grape Tonic kan användas i drinkmix. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så kan du testa läsk hemma

Börja med att bjuda in några kompisar. De får bära blindkavle eller kanske en mössa som går att dra ner över ögonen. Du bjuder sedan på tre olika sorters dricka. Säg läskens namn.

Om smakerna är lika varandra blir det extra kul. Häll upp tre glas så får alla smaka. Sedan får de ge sitt utlåtande.

När testet är klart så visar du svaret. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Gör en tävling av det. bubbelvatten maskin Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!